Derde Prinsjesdagontbijt Maassluis 2016

21 september 2016 om 07:00h stap ik de zaal binnen bij de voormalige drukkerij van De Schakel, in Maassluis. De tafels staan al gedekt en de laatste hand wordt gelegd aan het ontbijtbuffet.
Het is alweer de derde keer dat de Gemeente Maassluis, samen met MOVe dit evenement organiseert. Informatief en sfeervol is daarbij het uitgangspunt en dit blijkt wederom goed gelukt. Bij aanvang om half acht is de zaal dan ook gezellig vol.
Waar de één het gevoel heeft en uitspreekt erg vroeg te zijn opgestaan, heeft de ander de aanvang van de normale werkzaamheden even uit moeten stellen. Zo hebben wij, wat tijdstip betreft, wel de gulden middenweg gevonden.

Ook dit jaar is er weer een spreker uitgenodigd om zijn visie over de begroting met de Maassluise ondernemers, B&W en enkele ambtenaren te delen. Deze keer opende Jan Freie (directeur gemeente Maassluis) de dag met de introductie van Edse Dantuma van het ING Economisch Bureau. 
Met zijn presentatie ‘Sterker uit de crisis?’ heeft Edse een goed beeld geschetst van de resultaten en gevolgen van het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren. Met cijfers heeft hij aangegeven dat door de verschillendebezuinigingen en hervormingen de schatkist weer op orde is. Nederland trapte het hardst op de rem en daardoor is de groei van de overheidsuitgaven ook beduidend lager geweest dan in de zeven landen waar wij ons mee willen meten (Dui, Fra, Bel, Den, Zwe, VK, VS).

De overheidsfinanciën zijn nu vergrijzingsbestendig, maar daarvoor is wel een hoge prijs betaald. De Europese begrotingsregels zijn door Nederland strikt nageleefd. Onze economie heeft hierdoor een grotere klap gekregen dan die van de genoemde zeven landen. Het economisch herstel is duidelijk ingezet en er is een goede uitgangspositie, dankzij de hervormingen, voor verdere groei de komende jaren. Voor meer informatie kunt u via de QR-code het ING rapport ‘Leidt snoei tot groei’ downloaden. 
Dat onze militairen vanwege geldgebrek zelfs zonder kogels hebben moeten oefenen, geeft aan dat het wel pijn heeft gedaan. In 2017 kunnen zij trouwens weer wat extra middelen voor munitie tegemoet zien.

Onder de kop ‘Prinsjesdag 2016 – Terugdraaien en repareren’ is kort aangegeven waar de plannen van het kabinet op neer komen en met de vijf punten in de conclusie is een goede samenvatting gegeven
Tot slot heeft Edse in hoofdlijnen het winkelgebied van morgen aangegeven, waarbij de Retail deal als goed initiatief is aangegeven om de uitdagingen voor de vakgroep het hoofd te bieden. Dit vormde een mooie inleiding tot de discussie tussen forum en bezoekers.
De forum discussie, onder leiding van Jan Freie, werd afgetrapt door retailer Ted Dekker (Biesheuvel sport) die kort zijn visie deelde en onder meer wees op de kleine ondernemers die, tussen de grote hebben kunnen overleven, door zich positief te onderscheiden en zich aan te passen aan de situatie.

Wethouder Sjef Evers haakte aan op de Retail deals die al vele gemeentes met de winkeliers hebben gesloten. Hij gaf aan dat het in Maassluis gelukt is de leegstand sterk te beperken. Ook kwam ter sprake dat de verbetering in de economie blijkt uit de interesse vanuit de vastgoedwereld voor het project ‘Vlietlocatie’, een gewenste ontwikkeling in de binnenstad van Maassluis.
Na het beantwoorden van enkele vragen uit het zeer geïnteresseerde publiek heeft de dagvoorzitter Jan Freie het programma afgesloten, waarna er nog voldoende ruimte was voor gezelligheid en netwerken.

Johan Verhoeven 

download hier het ING rapport ‘Leidt snoei tot groei’

Conclusie 

• Overheid heeft financiën op orde & economie staat er goed voor

• Wel hoge (economische) prijs betaald

• Oorzaak: teveel gericht op KT (3%)

• Wat als nu weer crisis?

• Europees niveau begrotingsregels meer richten op lange termijn